Hur gammal / ålder från ett datum (kalkylator)

Ange två datum och se åldern direkt

Det är enkelt att räkna hur många år det är mellan två datum med vår kalkylator. Ange första datumet och sedan det andra, och räknaren visar direkt hur gammal personen är. Jag visar även hur du enklast räknar ut åldern manuellt.

Räkna ut åldern från ett datum och fram till idag

Klicka på knappen för att se resultatet


kalender

Räkna ut åldern – så enkelt är det

Det enklaste sättet att räkna ut åldern är att subtrahera födelseåret med det aktuella året. Då får du en preliminär uträkning med ett antal år. Nästa steg är att jämföra födelsemånaden och dagen med dagens datum.

  • Om dagens datum ännu inte har nått födelsedatumet för det aktuella året, subtrahera 1 från den preliminära åldern.
  • Om dagens datum är samma som eller har passerat födelsedatumet för det aktuella året, behåll den preliminära åldern som den är.

Enkelt, eller hur? Om du vill ha ett exempel på hur det kan se ut med en riktig uträkning så tar vi två snabba här under:

Exempel 1: 1977 till 2023

Om vi tänker oss att födelsedatumet är den 22 februari 1977 och dagens datum är den 6 september 2023 så ser uträkningen ut så här:

  1. Subtrahera 1977 från 2023: 2023 - 1977 = 46
  2. Kontrollera födelsemånad och dag: 22 februari kommer före 6 september, så svaret är 46 år.

Exempel 2: 1999 till 2023

Ett annat exempel är om födelsemånaden och dagen är före dagens månad och dag. Den här gången är födelsedatumet den 15 november 1999 och dagens datum är den 6 september 2023.

  1. Subtrahera 1999 från 2023: 2023 - 1999 = 24
  2. Kontrollera födelsemånad och dag: 15 november kommer efter den 6 september, så vi drar av 1 från 24. Svaret är: 24 - 1 = 23 år.
Räkna ut datum

Räkna ut åldern i år med Microsoft Excel och Google Sheets

Du kan göra samma åldersuträkning med hjälp av Microsoft Excel och Google Kalkylark / Sheets om du vill. Det finns inbyggda funktioner för att omvandla ett födelsedatum till antal år – så här använder du dem.

Räkna antal år med Microsoft Excel

Om du föredrar Excel så använder du funktionen "ÅRDEL". Eftersom den ger dig både antalet år och mellanskillnaden fram till dagens datum så kan det vara bra att trunkera resultatet för att bara se det totala antalet år, det gör du med funktionen "AVKORTA".

Så här ser formeln ut i Excel samt ett exempel:

  1. =AVKORTA(ÅRDEL(startdatum; slutdatum))
  2. =AVKORTA(ÅRDEL(1999-05-25; 2023-09-06))

Notera att du använder bindestreck mellan delarna i datumet.

Om du använder den engelskspråkiga versionen av Excel så måste du byta ut "ÅRDEL" mot "YEARFRAC", samt "=AVKORTA" mot "=TRUNC".

Räkna antal år med Google Kalkylark / Sheets

Hur gör vi då med Google Kalkylark / Sheets? Inga problem – det är nästan exakt samma sätt. Du måste dock ange celler med datumen istället för att använda datum direkt i uträkningen.

Här använder vi engelska eftersom det är standardspråket för verktyget. Så här ser formeln ut i Kalkylark / Sheets samt ett exempel:

  1. =TRUNC(YEARFRAC(cellnummer 1, cellnummer 2))
  2. =TRUNC(YEARFRAC(E5, F5))

Notera att du använder bindestreck mellan delarna i datumet.

Om du använder den svenskspråkiga versionen av verktyget så måste du byta ut "YEARFRAC" mot "ÅRDEL", samt "=TRUNC" mot "=AVKORTA".

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 2023-09-06

Uppdaterad: 2023-10-14

Den här sidan är skriven av Daniel Haaf som har mer än 15 års erfarenhet som copywriter och content editor inom teknikbranschen. Förutom att skriva på rakna-ut.se så finns han även på haaf.se och allt-om-pengar.se. Innehållet på sidan är skapad efter bästa förmåga. Om du hittar felaktigheter eller vill tipsa om förbättringar så gör du det via om-sidan.