Romerska siffror – så räknar du (kalkylator)

Räkna procent Procent baklänges Räkna procent av Räkna ut kvadratmeter Alla artiklar

Det är enkelt att räkna med romerska siffror. Det finns en enkelhet i systemet som gör att du lätt lär dig hur det fungerar – här går jag igenom allt du måste veta och du får en smidig kalkylator för romerska och arabiska siffror.

Innehåll

Målet med artikeln är att ge en bra grund för vem som helst att förstå hur romerska siffror fungerar, varför de finns och hur man räknar med dem. Eftersom romerska siffror fortfarande används än idag så är det bra att ha åtminstone en grundläggande förståelse för vad de betyder.

Du får även en praktisk överblick kring historian om romerska siffror och varför romarna inte använde arabiska siffror som är vanligast idag. Vi börjar med anledningen till varför du sannolikt är här idag – hur man läser romerska siffror.

Konvertera romerska siffror till arabiska

Klicka på knappen för att se resultatet

Grunderna till romerska siffror – så räknar du

Det romerska talsystemet använder sju bokstäver som uppgör basen för romerska siffror.

Talsystemet använder något som kallas additions- subtraktionsprincipen.

Det betyder att du skapar nya tal genom att lägga till bokstäver framför eller bakom en annan bokstav, och den vägen bygger du siffrorna. Ju större tal desto fler bokstäver behöver du.

För att använda det romerska talsystemet så måste du följa några enkla regler så att du kombinerar bokstäverna på rätt sätt:

Okej, där har du grunden till hur det romerska talsystemet fungerar. Men! Vi är inte helt klara. Det finns så klart några extra, lite knepigare regler som du måste tänka på.

Tips: Räkna på danska – så använder du danska räknesättet

Romarriket colosseum

Så räknar du ut stora romerska siffror

De grundläggande romerska siffrorna med bara ett fåtal bokstäver är enkla att hantera. Men hur gör man när det är sex-sju-åtta eller fler bokstäver?

Vi kan ta ett exempel som vid första anblicken ser riktigt knepigt ut: DCCXCIX.

Börja med att bryta upp talet enligt talsystemets regler:
D + C + C + XC + IX.

Räkna om bokstäverna till arabiska siffror:
500 + 100 + 100 + 90 + 9

Räkna ihop talen för slutresultatet:
DCCXCIX = 799

Här är ett annat räkneexempel: LXXVII.

Bryt upp talet enligt reglerna:
L + X + X + VII

Räkna om till arabiska siffror:
50 + 10 + 10 + 7

Räkna ihop för slutresultatet:
LXXVII = 77

Tips: Räkna ut elkostnaden från watt till kronor – så gör du

Vanliga och populära arabiska siffror

Alla romerska siffror är inte lika populära idag. Det finns några siffror som är betydligt mer eftersökta på Google än andra. Här är de absolut vanligaste just nu.

50 som romerska siffror

Siffran som flest vill veta hur den skrivs med romerska siffror är 50.

Svaret är: L = 50

500 som romerska siffror

Den näst mest sökta siffran är 500 med nästan lika många sökningar på Google.

Svaret är: D = 50. Men! Du kan även skriva bokstaven Q om du vill.

1 000 som romerska siffror

Och det tredje mest sökta talet som många vill se som romerska siffror är 1 000.

Svaret är: M = 1 000

Vanliga och populära romerska siffror

Om vi vänder på det och vill veta vilka romerska siffror som är populärast att veta vad de är i det arabiska nummersystemet då?

IV som arabiska siffror

Mest sökta romerska siffran är "IV" och svaret på vad det är som arabiska är...

Svaret är: IV = 4

C som arabiska siffror

Det näst mest sökta på Google är romerska bokstaven "C" som omvandlat blir...

Svaret är: C = 100

I som arabiska siffror

Och slutligen har vi bokstaven "I" som många undrar vad den har för arabiskt värde.

Svaret är: I = 1

Årtal med romerska siffror

Nollan i det romerska talsystemet

Du kanske har lagt märke till att nollan aldrig används i det romerska talsystemet. Anledningen till det är enkel – det fanns inte någon nolla att använda.

Det betyder inte att nollan inte existerade då det finns tecken på att siffran användes redan för 5 000 år sedan i Mesopotamien.

Men den användes inte i romarriket och det var först när den indiska astronomern och matematikern Aryabhatta började använda konceptet med nollan som det tog fart.

Siffran 0 spreds till Kina (som tidigare använt ett tomt värde genom att helt utelämna siffror) och därifrån spreds konceptet med nollan till mellanöstern och Europa.

Nollan blev populär i Europa cirka 1200 e.Kr när den italienska matematikern Fibonacci introducerade siffran till Italien.

Hur man använder romerska siffror i vardagen

Romerska siffror används än idag och du ser dem framför allt på analoga klockor samt i regentnummer till kunganamn och påvenamn.

Det är också vanligt att man hittar siffrorna i böcker där de representerar olika kapitelnummer, sidnummer och förordsnummer.

Om du läser kemi så har du garanterat stött på romerska siffror eftersom de anger oxidationstal och i listor.

Översikt över romerska siffror och deras historia

Det romerska talsystemet har ett svårslaget arv i världshistorien med en livslängd på mer än 3 000 år. Talsystemet har överlevt antiken, medeltiden och renässansen. Kungariken, imperium, kejsare och världskrig.

En anledning till att talsystemet har överlevt så länge är dess betydelse inom det romerska imperiumet och hur stor inverkan romarna hade på den europeiska kulturen.

Det romerska talsystemet är äldre än romariken själv med ett ursprung i norra Italiens förhistoria. Vad man vet idag så uppfanns systemet någon gång under 200-talet f.Kr.

Eftersom siffror fortfarande inte hade uppfunnits så användes det enda som fanns tillgängligt: Bokstäver. Det gjorde att man inte kunde använda positionsprincipen som vi gör med arabiska siffror idag, utan man behövde använda additions- eller subtraktionsprincipen.

Det fungerade bra under antiken och lade grunden för den matematik som vi känner till idag, samt gjorde det möjligt att bygga det romerska imperiet med banker, handelssystem och statistikföring.

Bokstäver och additions/subtraktionsprincipen fungerar dock inte i den moderna världen och på 500-talet e.Kr uppfanns positionsprincipen av indiska matematiker. Och när systemet fann sin väg till Spanien på slutet av 900-talet så tog det fart inom det europeiska samhället.