Skapa din egen QR-kod här (generator)

Generera din egen QR-kod och läs allt du behöver veta om QR-koder

Skanna QR-kod

Vill du skanna en QR-kod? Inga problem – du behöver bara en mobiltelefon!

Öppna kamera-appen i din iPhone eller Android-telefon, rikta den mot QR-koden och tryck på länken som visas på skärmen.

Du måste inte ladda ner någon extra app för QR-koder. Det räcker med kamera-appen.

QR-kod guerillamarknadsföring

QR-koder kan användas för guerillamarknadsföring och locka intresse hos förbipasserande på stan.

Grundläggande om QR-koder

Vad är en QR-kod?

QR står för "Quick Response" och det är en tvådimensionell streckkod som kan läsas av kameran i mobiltelefonen och andra, optiska läsare. QR-koder sparar information i ett kvadratformat mönster och passar utmärkt för exempelvis webbadresser och spårningsinformation för paket.

Hur fungerar QR-koder?

QR-koder använder sig av kvadratiska mönster som representerar binära koder som mjukvara enkelt läser.

Alla QR-koder av standardformatet använder stora, kvadratiska identifierare i nedre vänstra, övre vänstra och övre högra hörnet. En QR-läsare ser identifierarna och vet att det är en QR-kod.

QR-läsaren bryter ner det kvadratiska mönstret i ett rutnät och tilldelar varje enskild del ett värde baserat på om det är en svart eller vit kvadrat. Det bildar ett komplett värde som du sen ser på exempelvis mobiltelefonens skärm.

Vad kan jag använda QR-koder till?

Det finns ett nära ändlöst antal användningsområden för streckkoder, speciellt QR-koder som kan spara upp till 4 000 tecken.

Här är några exempel på hur QR-koder används:

Swish-betalningar

Det har blivit otroligt populärt att använda betalningsmetoden Swish på exempelvis loppisar. Istället för att visa ett telefonnummer som kunden knappar in så skriver många ut en QR-kod som automatiskt lägger till alla uppgifter direkt i Swish-appen. Det är praktiskt och snabbar upp betalningen. Läs allt om QR-koder för Swish här.

BankID-inloggning

När du loggar in på exempelvis banken med BankID så kan du välja att antingen knappa in ditt personnummer och sen verifiera dig i appen, alternativt skanna en QR-koder som automatiskt använder ditt lagrade personnummer i mobilen för snabbare inloggning.

QR-kod restaurang

QR-koder är vanliga i restauranger. Exempelvis för att visa menyn i mobilen.

Länkar till webbsajter

Det kanske populäraste sättet att använda QR-koder är att skapa länkar till webbsajter.

Det är nästan svårt att greppa hur praktiskt det här är. QR-koder går att läsa på sekunder och är mycket smartare än att visa en lång och krånglig webbadress på exempelvis en skärm. QR-koder kan visas i tv-program så att tittarna enkelt kan hitta till en relevant webbsida för mer information, exempelvis.

Ett museum kan använda streckkoderna för att skicka besökare vidare till mer information direkt i mobiltelefonen.

Butiken kan prismärka sina varor med QR-koder och samtidigt göra det enklare för kunder att läsa mer om en produkt innan de köper den.

Fotbollsklubbar kan sätta upp skyltar med QR-koder som visar aktuella matchscheman och träningstider. Perfekt när man alltid vill visa dagsaktuella uppgifter och inte behöva ändra skyltar som blir utdaterade hela tiden.

QR-kod för WiFi

Ett mindre vanligt, men mycket praktiskt användningsområde är att skapa QR-koder som gör att besökare i hemmet får åtkomst till gästnätverket i hemmet. Bara skanna koden och voila, ditt nätverk läggs till i deras WiFi-lista. Smart!

Skicka och ta emot paket

Postnord använder QR-koder så att du enkelt kan skriva ut din fraktsedel hos ett postombud. Bara skapa din faktsedel på Postnords webbsajt, gå till postombudet och visa koden för kassören så kan de skanna den och skriva ut en klisterlapp för paketet.

Butiker som erbjuder praktisk retur av beställningar kan visa QR-koder på skärmen när du skapar din retur. Bara skanna koden och det skapas en fraktsedel åt dig. Smidigt, eller hur?

Finns det bara en typ av QR-kod?

Nej, det finns faktiskt flera olika varianter. De vanligaste för normalanvändaren är den klassiska QR-koden som har blivit så vanlig.

En annan streckkod som är mycket vanlig på framför allt produktförpackningar är "semacode". Den utvecklades av ett företag med samma namn och saknar de identifierande, stora kvadraterna i hörnen.

En variant som faktiskt kom före QR-koden är "PDF417" som är en kombination av den klassiska streckkoden och QR-koder, med ett rektangulärt format. Den här standarden släpptes redan 1991.

Och så har vi "Aztek-koden" som liknar QR-koder, men med en enda stor kvadrat i mitten som identifierare.

För att läsa semacode, PDF417 och aztek-koder så behöver du speciella appar som förstår formatet. Det finns inte stöd i den vanliga kamera-appen i din mobiltelefon.

Är QR-koder gratis att använda?

Ja, QR-koder är helt kostnadsfria att använda och du ska aldrig någonsin betala för att skapa en QR-kod. Oavsett hur bra generatorn ser ut att vara – det får aldrig kosta något.

Denso Wave såg till att systemet bakom QR-koderna släpptes som ett öppet format och lovade att inte forcera sina rättigheter kring patentet för systemet. Det säkerställer att ingen kan ta betalt när någon vill skapa eller använda QR-koder.

Vem uppfann QR-koderna?

QR-koder baseras på ett öppet format vars grundläggande system uppfanns redan 1994 av det japanska företaget Denso Wave. Det är ett dotterbolag till Toyota och systemet skapades för att man lättare skulle kunna spåra olika delar i biltillverkningen.

Vad är skillnaden på QR-koder och streckkoder?

En streckkod kan bara läsas uppifrån och ner. Normalt sparar streckkoder en mycket begränsad mängd information i form av en alfanumersisk teckensträng.

QR-koder kan läsas från två håll, topp till botten samt från höger till vänster. Det gör att du kan spara mycket mer inforamtion i en QR-kod – upp till 4 000 tecken.

En stor fördel med QR-koder är att systemet tillåter alfanumeriska tecken, kanji och kana.

Semacode i sko

Så här ser varianten "semacode" ut i exempelvis en sko.

Så använder du QR-koder

Hur svårt är det egentligen att skapa QR-koder? Och att skanna QR-kod? Det ser kanske avancerat ut med alla kvadrater i konstiga mönster, men tacksamt nog är metoden mycket enkel.

Hur läser jag en QR-kod?

Du behöver ingen speciell app i mobiltelefonen för att läsa QR-koder. Alla moderna versioner av Android och iOS kan skanna streckkoder direkt med kamera-appen.

  1. Öppna kamera-appen i din mobiltelefon
  2. Rikta kameran mot QR-koden eller streckkoden
  3. När skärmen visar en liten länk-indikator så trycker du på den
  4. Webbadressen öppnas i din webbläsare i mobilen

Svårare än så är det inte. Det finns specialiserade appar för unika situationer, exempelvis om du vill läsa speciella QR-koder som inte använder standardforamtet. Men normalt är det inget du behöver.

Hur skriver jag ut en QR-kod?

Du skriver ut QR-koder och streckkoder precis som vilken annan bild som helst. Antingen via datorn eller direkt från mobiltelefonen.

En fördel med streckkoder är att mobiltelefonen kan läsa både stora och små utskrifter, men tänk på att försöka hålla koden inom rimliga storleksgränser för att göra det hela lättare.

Normal storlek för en vanlig QR-koder är två till tre centimeter. Om du skriver ut en Swish QR-kod så brukar den vara betydligt större för att vara lättare att se och läsa för kunden.

QR-kod för WiFi

Visste du att QR-koder fungerar utmärkt om du vill göra det enkelt för besökare att komma åt ditt WiFi-hemma? Här är allt du måste veta!

Hur skriver jag ut en QR-kod?

Idag kan du enkelt dela ditt WiFi-nätverk mellan exempelvis två iPhones om du vill, men om inte det är möjligt så är QR-koder ett fantastiskt alternativ till att mata in alla uppgifter manuellt.

Normalt när du ansluter till ett nytt WiFi-nätverk så måste man först hitta nätverket i listan, mata in koden och vänta på att mobiltelefonen eller datorn ska prova om koden är rätt.

Med en QR-kod så har nätverksinnehavaren (förhoppningsvis) lagt in allt som behövs från start. Allt du behöver göra är att skanna koden med mobilkameran, lägga till nätverket och voilá – du är uppkopplad.

Fungerar det med gömda WiFi-nätverk?

Absolut. Den som skapar den skanningsbara koden behöver bara kryssa för alternativet för gömt SSID och sen är den saken klar. Inget mer behövs göras, din mobiltelefon löser resten själv.

Fungerar det med krypterade nätverk?

Jajamen. Om WiFi-nätverket använder en kryptering så väljer man det när QR-koden skapas. Det finns tre alternativ: WEP, WPA/WPA2 och ingen kryptering alls.

Mitt råd är att du aldrig någonsin har ett öppet nätverk eftersom vem som helst kommer åt det. Du kan gissa problemen som uppstår om cyberkriminella använder ditt nätverk, eller bara någon utifrån som laddar ner illegala saker via din uppkoppling.

WEP är nästan lika illa som ett öppet, okrypterat nätverk. Undvik!

Vad sparas i en QR-kod för WiFi?

Fyra saker finns lagrade i den skanningsbara koden för WiFi-åtkomst:

  • Nätverkets SSID-adress
  • Autentiseringstypen
  • Lösenordet (om sådant används)
  • Om SSID:en är synlig eller dold

Allt ovan behövs för att Android eller iOS ska kunna tolka QR-kodens innehåll och lägga till WiFi-nätverket i nätverkslistan på telefonen.

Hur lägger man till ett WiFi med en QR-kod?

  1. Öppna kamera-appen på mobiltelefonen
  2. Rikta kameran mot QR-koden
  3. Tryck på länken som visas på skärmen
  4. Följ instruktionerna på skärmen

När slutar WiFi QR-koden att fungera?

Enda anledningen till att koden skulle sluta fungera är om du ändrar något i inställningarna till WiFi-nätverket. Det finns ingen tidsbegränsning som hindar koden från att ändras om hundra år (förutsatt att QR-koder fortfarande används och att de kan läsas av någon teknisk pryl så klart).

QR-koder och säkerhet

Hur säkert är det att använda QR-koder? Kan någon annan hacka mina koder så att de är osäkra? Svaret på den frågan är mycket enkel och du får den här under (hint: dina koder är säkra!).

Är det säkert att använda QR-koder?

Det beror lite på vad vi menar med frågeställningen. Det är säkert att generera QR-koder och använda dem. Vad du måste tänka på är att okända QR-koder kan länka till skadliga webbsajter och filer, så du måste vara noga med att kontrollera länken innan du accepterar att öppna den i webbläsaren.

Går det att hacka QR-koder?

Nej. Det är inget som går att hacka likt en dator eller en mobiltelefon. QR-koder är bara en tvådimensionell streckkod som representerar en teckensträng. Det finns inget att hacka.

Med det sagt så kan cyberkriminella använda QR-koder för att locka dig att besök farliga webbsajter som i sin tur används för att hacka dina prylar. Så ha det i åtanke.

Sparar QR-koder min personliga information?

Alla former av streckkoder sparar bara det du väljer själv. Om du inte lägger in någon personlig information så finns det inte heller läsbart i QR-koder.

Sajten som har generatorn däremot kan försöka samla in information om dig som besökare, exempelvis din IP-adress, vilket räknas som personlig information.

Den här sidan använder exempelvis Google Analytics vilken används för att mäta besöksantal och engagemang. Det är dock inget som kan sparas i en QR-kod på något vis när du använder generatorn.

Du kan läsa vår integritetspolicy för hur jag samlar data om våra användare här.

QR-kod för barn

Det finns många sätt för barn att uppleva fördelarna med QR-koder. Genom att skapa egna koder så får barnen en möjlighet att utveckla sin nyfikenhet och kreativitet kring de digitala förutsättningarna. Inte bara hemma, utan även i skolan och på andra platser.

Ett sätt är att använda QR-koder som länkar till intressanta och spännande saker i exempelvis naturen. Fäst en lapp med en QR-kod på något som barnen ska läsa mer om, låt dem använda en surfplatta för att skanna koden och öppna en lärorik sida i webbläsaren.

En annan sak man kan göra är att låta barnen ge sig ut på skattjakt. De får leta upp lappar med QR-koder som ger dem speciella koder att tyda. Eller uppgifter som måste utföras. Varje ny kod och uppgift ger poäng som räknas ihop i slutändan.

Eller låt barnen skapa sina egna lappar med QR-koder som andra kan använda för spännande lekar. Tänk på att det inte finns några speciella QR-koder för barn. De kan använda de vanliga, normala QR-koderna precis som vuxna.

Info

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 2023-09-17

Uppdaterad: 2023-10-19

Den här sidan är skriven av Daniel Haaf som har mer än 15 års erfarenhet som copywriter och content editor inom teknikbranschen. Förutom att skriva på rakna-ut.se så finns han även på haaf.se och allt-om-pengar.se. Innehållet på sidan är skapad efter bästa förmåga. Om du hittar felaktigheter eller vill tipsa om förbättringar så gör du det via om-sidan.