Räkna ut laddningstiden för elbil, mobiltelefon & andra prylar

Fyll i batterikapacitet,batterityp och laddningshastighet – kalkylatorn visar tiden

Valbart: Hur mycket laddning har batteriet? Om du inte fyller i något så förutsätter vi att batteriet är helt tomt (0 %). Är det ett blysyrabatteri så förutsätter vi automatiskt att det är 50 % laddning kvar.
Se tiden här

Vanliga laddare att prova med

Apple 20 watt USB-laddare

Apple 20 W usb-c-strömadapter

 • Utmatningsspänning/ström: 9 V likström/2,2 A
 • Lägsta uteffekt: 20 W
Apple 35 watt USB-laddare

Apple 35 W usb-c-strömadapter

 • Utmatningsspänning/ström: 5V3A, 9V3A, 15V2.33A, 20V1.75A
 • Lägsta uteffekt: 35 W
Apple 67 watt USB-laddare

Apple 67 W usb-c-strömadapter

 • Utmatningsspänning/ström: 5V2.4A
 • Lägsta uteffekt: 67 W
Linocell Premium 65 watt laddare

Linocell Premium GaN USB-C laddare med PD 65 W

 • Utmatningsspänning/ström: 5V3A, 9V3A, 12V3A, 15V3A, 20V3.25A
 • Lägsta uteffekt: 20 W / 45 W / 65 W
Linocell Premium 45 watt laddare

Linocell Premium GaN USB-C laddare med PD 45 W

 • Utmatningsspänning/ström: 5V3A, 9V3A, 12V3A, 15V3A, 20V2.25A. PPS: 3.3-16V3.0A
 • Lägsta uteffekt: 20 W, 25 W, 45 W
Samsung 15 watt snabbladdare

Samsung 15 W Snabbladdare USB-C PD

 • Utmatningsspänning/ström: 5V2A, 9V1.67A
 • Lägsta uteffekt: 15 W

Vad påverkar laddningstiden?

Det finns flera faktorer som påverkar hur snabbt dina batteridrivna prylar laddas. Framför allt är det viktigt att du känner till dem om du har en elbil eftersom den tar längst tid på sig att ladda.

Viktigt att tänka på är att laddningen bara är så snabb som den svagaste länken i kedjan tillåter.

Det betyder att alla förutsättningar måste vara optimala om du vill maximera laddningshastigheten, oavsett om det är bilen eller mobiltelefonen du laddar.

Elbil som laddar

När du laddar elbilen

När du laddar din elbil så måste både bilen och laddkabeln klara strömmen som krävs. Annars får du inte en maximal laddeffekt och tiden som krävs för att fylla batteriet ökar.

Om din elbil bara klarar 1-fas så kommer den att ladda betydligt långsammare än modernare bilar som stöder 3-fas. Det finns ingen poäng att skaffa en laddbox som bara klarar 1-fas idag, så köp en för 3-fas och se till att både bill och laddkabel stöder det med.

Temperaturen

Om din elbil är kall så påverkar det laddtiden negativt. Framför allt under vinterhalvåret så kommer du att märka att laddtiderna ökar dramatiskt jämfört med under de varmare vår-, sommar- och höstmånaderna.

Visste du att det kan ta upp till tre gånger så lång tid att ladda elbilen när det är minusgrader? Det visar i alla fall en studie som testade laddtiden hos elbilar när det var -10°C jämfört med 25°C.

Batterinivån

Elbilar laddar alltid snabbare i början och långsammare i slutet. De första 80 procenten går riktigt snabbt, och sen märker du att de sista 20 procenten är ruskigt dryga. Och det är helt normalt.

Ett tips är att inte "toppa" batteriet varje gång du laddar din elbil. För att bevara livslängden så bör du inte ladda batteriet till 100 procent, utan stanna vid 80 procent då och då. Det gör att kapaciteten inte minskar lika snabbt och du har ett fräschare batteri längre.

Elförbrukning under laddning

Om du har många andra prylar som drar mycket ström i huset samtidigt som du laddar elbilen så kan det påverka laddtiden.

Det gäller framför allt om du har en laddbox med lastbalanseringen (och det rekommenderar vi starkt) eftersom den prioriterar hushållsapparater som tvättmaskin, torktumlare, spis och ugn.

Har du bråttom med laddningen av bilen så kan det vara bra att avvakta med att köra de mest energihungriga prylarna samtidigt.

iPhone laddar Lightning-kabel

När du laddar andra prylar

Det är inte bara elbilen som påverkas om du har fel utrustning i laddningskedjan. Även din mobiltelefon, surfplatta, smartklocka och bärbara dator påverkas direkt om du använder fel grejer.

Den stora skillnaden är att mobiltelefonen inte laddar långsammare för att du använder spisen (tacksamt nog). Men det kan vara nog så irriterande när procenten knappt ser ut att öka – trots att telefonen ska ha stöd för snabbladdning. Så vad kan ställa till det?

Nätadaptern

Det är viktigt att nätadaptern du använder möter kraven som din batteridrivna pryl ställer för att laddningen ska vara optimal. Om din nya iPhone klarar 27 watt så bör du skaffa en 30-watts nätadapter, om din nya Xiaomi-telefon klarar 60 watt så är det minst det som krävs för maximal laddning.

Viktigt att tänka på om nätadaptrar med flera portar är att effekten oftast minskar till respektive pryl om du ansluter mer än en åt gången. Det betyder att om du ansluter två mobiltelefoner till en 100-wattsladdare så får du INTE 100 watt i båda portarna.

Laddkabeln (USB och Lightning)

Alla kablar är inte likvärdigt designade. De kanske ser likadana ut på utsidan, men på insidan finns ofta skillnader som gör att laddeffekten kan minska till snigelfart om du väljer fel kabel.

Det bästa du kan göra är att använda den kabel som medföljer prylen (om det följer med någon överhuvudtaget). Apple och Samsung har utmärkta kablar till alla sina mobiltelefoner exempelvis, och det gäller även surfplattorna och datorerna.

De bästa USB-C-kablarna klarar laddhastigheter upp till 240 watt med USB Power Delivery 3.1. De sämsta klarar bara 10 watt. Det gäller alltså att välja rätt och framför allt att ha en nyare, modern kabel som inte är tillverkad av ett noname-märke. Kolla förpackningen innan du köper en kabel så att din nya kabel klarar rätt hastigheter.

Du använder prylen samtidigt

Om du använder din mobiltelefon till att spela grafiktunga spel samtidigt som du laddar den så förbrukas energi samtidigt som du tillför ny. Då tar det givetvis längre tid att ladda batteriet eller i värsta fall så märker du ingen skillnad alls mer än att kapaciteten åtminstone inte minskar.

Det är extra viktigt att ha rätt nätadapter och kabel om du tänker använda prylen samtidigt som du laddar den. Annars riskerar du att notera hur batterinivån sjunker trots att batterindikatorn visar att den är på laddning.

Inget stöd för snabbladdning

Snabbladdning är en teknik för att på minimal tid ladda batteriet till en optimal nivå utan att slita på batteriet eller att prylen blir obekvämt varm. Det finns flera olika tekniker som fungera lite olika, men de två vanligaste just idag är USB-PD och Qualcomm Quick Charge.

Har din mobiltelefon eller surfplatta stöd för någon av dessa, och du använder rätt nätadapter som också stöder teknikerna så får du optimal laddningshastighet. Även nätadaptrar utan stöd för USB-PD eller Quick Charge kan ladda snabbt, men du får inte den högsta effekten.

Temperaturen

Precis som med elbilar så påverkar kyla hur effektiv laddningen är. Tacksamt nog är det sällan som mobiltelefoner laddar på en plats där det är minusgrader, men tänk på att även förbrukningen ökar kraftigt när det är stark kyla. Håll din telefon varm helt enkelt!