Mäta löparrunda & löparkalkylator

Olika sätt att räkna ut avstånd och tid per kilometer för alla distanser.

Räkna ut hur snabbt du har sprungit på din löparrunda med en praktisk löparkalkylator, och få hjälp med att räkna ut hur långt du har sprungit. Här tipsar vi om hur du räknar ut på bästa sätt och avslöjar verktygen som hjälper dig.

Reflektion av löpare i vatten

Därför ska du mäta din löprunda

Det finns flera anledningar till varför du ska mäta löprundan. Här är de tre största anledningarna, med den viktigaste överst:

1. Ta reda på om din träning fungerar

Den stora anledningen är att det i princip är omöjligt att veta om din träning fungerar om du inte ser tillbaka på en historik över dina tidigare löpningar.

Om du vet hur långa dina rundor är och hur snabbt du tog dig runt så vet du också om din träning ger resultat när du jämför historiken med dina senaste siffror.

2. Spring lika långt på olika rundor

Om du har en favoritrunda som är exakt 5 kilometer lång och du vill testa dig fram med andra rundor så det bra att mäta ut avstånden så att du kan jämföra resultateten efteråt.

Det är mer inspirerande att komma ut i löparspåret om man har flera olika rundor med varierande upplägg. Exempelvis som är lite lättare eller tyngre (exempelvis med fler och brantare uppförsbackar) beroende på dagsformen.

3. Tävla mot dina kompisar (och dig själv)

Om ni är ett kompisgäng som är ute och tränar så är det alltid spännande att jämföra sina egna tider med andras, även om det viktigaste är ATT man kommer ut och tränar med vänner snarare än att behöva vara snabbast och starkast.

Så vet du att löpträningen fungerar

Det finns flera saker som indikerar om du har en löpträning som fungerar bra för dig. Genom att först mäta dina träningar och sen gå tillbaka i datan så kan du jämföra resultaten och se följande:

1. Snabbare tider på löprundorna

Om du håller dig till samma rundor hela tiden så kan du enkelt mäta hur snabbt du tar dig runt dem. Och med tiden minskar tiden, bit för bit, vilket är enkelt att se när du radar upp tiderna under varandra. De där sekunderna du kapar från vecka till vecka blir först en minut och sedan tio. Det är en härlig känsla att se på pappret.

2. Lägre puls

Med en pulsmätare på handleden eller runt bröstkorgen så har du stenkoll på hur mycket hjärtat får arbeta när du tränar. Över tid får du en klar bild över hur mycket starkare hjärtat har blivit när snittpulsen minskar och minskar och minskar. Tänk bara på att dagsformen påverkar värdena stort, så kolla inte dag för dag, utan se alltid resultatet över längre tid.

3. Dina löprundor blir längre

Du börjar med att springa 2 kilometer, två dagar i veckan. Innan du vet ordet av så har du ökat avståndet till 4 kilometer eller 6 kilometer – och det känns ändå skönt i kroppen! Om du inte använder fasta löprundor så kan du mäta hur effektiv träningen är genom att se ökningen i hur långt du springer, månad för månad.

Saker som inte går att mäta

Det finns så klart fler saker att tänka på. Här är några fler saker som indikerar att träningen fungerar, men utan att du behöver kolla i ett Excel-ark eller någon mätapp.

4. Känslan av förbättring

Plötsligt en dag så fullkomligt flyger du fram i löparspåret och du nästan stannar upp i ett steg när minnesbilden av hur du flåsande och mjölksyreplågad stannade upp på just samma plats för några månader sedan. Vilken förbättring det har blivit sedan dess! Den känslan är inte mätbar på ett papper – men du kommer att märka den i kroppet och sinnet. Jag lovar.

5. Hårdare träning utan mjölksyra

Mjölksyra bildas i musklerna när de inte får tillräckligt med syre för att kunna omvandla kolhydrater till energi. Du har säkert upplevt känslan av total orkeslöshet när benen eller armarna plötsligt inte fungerar längre. Du kommer ingenstans hur mycket du än försöker. Ju mer tränad du är, desto längre och hårdare kan du springa innan mjölksyra bildas i kroppen.

6. Kortare återställningstid

När du börjar träna och startar helt från noll så behöver kroppen vila betydligt mer mellan träningspassen, jämfört med en person som har tränat längre. När du själv har tränat ett tag så märker du att det inte längre behövs fyra eller tre dagar mellan träningsdagarna, du kan gå ner till två dagars vila eller en dags.

Mät avstånd med Google Maps

Mäta avstånd Google Maps

Med datorn

  1. Öppna Google Maps i webbläsaren
  2. Högerklicka där du började löparundan
  3. Klicka på "Mät avstånd"
  4. Klicka dig fram längs hela rundan

Längst ner på skärmen finns en liten informationsruta som visar det totala avståndet för mätningen. Ett tips är att du alltid kan dra runt och ta bort mätpunkter om du behöver det.

Med mobiltelefonen (Android & iOS)

  1. Öppna Google Maps-appen i mobiltelefonen
  2. Håll ner fingret på skärmen på en plats som inte har ett namn eller en ikon
  3. Välj "Mät avstånd"
  4. Flytta markören på skärmen till en position > Klicka på "Lägg till punkt"
  5. Upprepa hela rundan

Du kan ta bort den senast utplacerade mätpunkten via bakåtikonen (pilen som pekar åt vänster) och det totala mätavståndet visas i nedre, vänstra hörnet.

Apple Watch

Mät löprundan / varvtider med en sportklocka

Det absolut bästa du kan göra för att få exakta resultat är att använda en sport- eller pulsklocka, alternativt en smarklocka, för att mäta dina träningstillfällen. Det är mycket smidigt eftersom du får många olika mätbara parametrar som sparas i en lättanvänd app i mobiltelefonen.

Om du är ute i löpspåret lite då och då, eller bara inte tränar superaktivt flera gånger per dag, så kan en Apple Watch eller motsvarande smartklocka för Android vara rätt för dig. Men om du planerar att träna mycket aktivt och flera dagar i veckan så rekommenderar jag en sportklocka som är anpassad för löpning.

Några av de bästa modellerna just nu kommer från Garmin med tillverkarens Forerunner-serie. Här är fyra utmärkta modeller som du kan kolla närmare på:

Löpare i öknen

6 saker som är BÄTTRE än att mäta löprundan

Det finns många saker att mäta när du är ute på din löprunda. Allt är inte viktigt för dig som bara tränar lite då och då, men om du har en större målsättning och kravställning på förbättring så finns några viktiga punker att tänka på.

Vad du måste tänka på är att de två enklaste mätpunkterna som alltför många fokuserar på är hur långt man springer och hur snabbt man tar sig runt löprundan. De är inte det viktigaste du måste hålla koll på.

Det ÄR bra att ha dem i åtanke och att följa upp då och då hur det går med avstånd och tid, men vad du egentligen SKA tänka på är följande:

  • Armhållningen
  • Kroppshållningen
  • Viktdistributionen
  • Kontakttiden mot marken
  • Steglängden
  • Korrekt träffyta på foten

Jag vet, det är inte något du kan mäta. De sex punkterna är saker som du måste tänka på och träna på så att du gör dem rätt.

Du har mycket större nytta av att springa på rätt sätt snarare än att hela tiden försöka kapa sekundrar på din favoritlöprunda. Anledningen är att din tid i löpspåret är beroende av många faktorer som är svåra att påverka till 100 procent, som dagsformen.

Därför mäter jag mina löprundor

Jag mäter alla mina träningar, även löprundorna. Inte för att jag måste göra det eller för att jag tränar inför ett kommande maraton. Anledningen är att jag vill ha en spårbarhet i mina aktiviteter så att jag alltid kan gå tillbaka och se hur det har gått med träningarna, år för år. Eller månad för månad.

I grunden handlar det om att hitta mönster. Genom att hålla koll på datum, distanser, tider och andra viktiga mätpunkter så kan jag se när intresset för träningar har varit som störst, men också när energin har varit låg och jag hellre legat på soffan med en skål ostbollar.

Ett bra tag hade jag en Garmin Forerunner 645 som höll koll på träningarna. Den sportklockan kan mäta i princip allt som går och som du kan tänkas veta om din träning. Till och med tiden som fötterna rör vid marken, om du tenderar att lägga mer tyngd på vänster eller höger ben, och hur långt löpsteg du tar. Det var fantastiskt kul att se all data, men bara ett kort tag.

Jag bytte senare ut sportklockan mot en Apple Watch Series 5 (nu har jag en Watch Series 7). Den mäter inte lika avancerade saker som Garmins sportklockor, men jag har landat i att det inte behövs. Jag behöver bara veta de mest grundläggande detaljerna och istället fokuserar jag på det som faktiskt är viktigt för mig, nämligen att:

  • Springa på rätt sätt och få ut maximalt av löprundan varje gång
  • Faktiskt njuta av att gå utanför ytterdörren med löparskorna på fötterna
  • Fokusera mer på träningen och mindre på insamlad data

Idag tittar jag på allt som min Apple Watch berättar om löpningen, men det är viktigare för mig att känna av kroppens signaler och förstå när jag mår bra och när jag ska ta det lugnt.